Belang van recycling
Door afvalstoffen te recyclen in plaats van te storten, wordt in Nederland voorkomen dat jaarlijks 35 miljoen kubieke meter afvalstoffen worden gestort. Dit is een volume dat overeenkomt met 10.000 olympische zwembaden.
Door 20 miljoen ton recyclinggranulaat te produceren, moet eenzelfde hoeveelheid aan hoogwaardig zand en grind niet uit de natuur worden gehaald.
Omdat over geheel Nederland de steenachtige afvalstoffen vrijkomen en recyclinginstallaties actief zijn, worden in vergelijking met de ontginning van natuurgrondstoffen, grotere transportefficiënties bereikt. Zo worden met andere woorden veel minder kilometers gereden, minder diesel verstookt, minder CO2- en andere emissies in de lucht gepompt en is de druk op de verkeerscongestie minder groot. Als de verkeerscongestie afneemt, daalt automatisch ook het risico op ongevallen met slachtoffers.
Als dan ook nog eens zo veel mogelijk op het sloop- of wegenbouwproject wordt gerecycled, is de winst nog groter, want dan worden de afvalstoffen omgezet in recyclinggranulaten die voor een groot deel worden toegepast in de nieuwe ontwikkelingen ter plaatse.